Deputații din Forța Dreptei și din USR au sesizat astăzi CCR pe tema modificărilor aduse legislației urbanismului în favoarea „rechinilor imobiliari”

Deputații din Forța Dreptei, alături de parlamentarii USR, au sesizat Curtea Constituțională pe tema modificărilor aduse intempestiv legislației în domeniul urbanismului, menite să încurajeze dezvoltării imobiliare ilegale.
Forța Dreptei susține cauza celor care dezvoltă proiecte imobiliare în mod corect, în conformitate cu rigorile legale și cu respect față de interesele legitime ale comunității în cadrul căreia au loc astfel de proiecte. Suntem împotriva celor care realizează o concurență neloială, aplicând la limita legii artificii procedurale și dezvoltând relații oneroase cu anumite administrații locale.
Reglementările impuse de noul USL ridică mari semne de întrebare cu privire la favorizarea „rechinilor imobiliari”, proiectul de lege contestat fiind adoptat pe repede înainte, fără dezbateri parlamentare semnificative.
În fapt, proiectul reduce semnificativ termenul în care pot fi contestate în instanță documentațiile de urbanism și de amenajare a teritoriului, de la 5 ani la 1 an de zile, introducând în același timp și clauze de prescripție menite să restrângă în mod nejustificat dreptul organizațiilor neguvernamentale de a solicita verificarea legalității documentelor de urbanism în instanța de contencios administrativ.
Considerăm că astfel de reglementări afectează mecanismele democratice garantate la nivel constituțional, care permit exercitarea controlului asupra actelor emise de puterea publică, atât de către cetățeni, cât și de către organizațiile neguvernamentale.
Din păcate, avem în față de nouă mostră de acțiune legislativă a PSD și PNL împotriva principiului egalității în fața legii și pentru cultivarea unor relații toxice între administrație și unii favoriți politici din mediul privat, în detrimentul celor care își propun să dezvolte afaceri cinstite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *