Parol, părerea mea! O istorie recenta uitata….am avut cate ceva, dar ne-am bagat picioarele…

0

Dana Nedescu

Vin alegerile …si vin degeaba, sub cerul nostru n- a aparut nicio schimbare.Avem aceleasi partide, aceiasi oameni politici, ba mai nou s-au mai si comasat unele cu altele sa-si maximizeze sansele pentru victoria impotriva noastra.
Deci…nimic nou, prostii sunt la locul lor, cocotati tot in varful piramidei statului, a unui stat fanariot vandut total strainilor.
Nimic nu s-a schimbat, nici macar in tabara trolilor politici care se razboiesc in invective pe retelele de socializare in numele unor politicieni care-si tot bat joc de ei de ani si ani…
In urbea noastra razboiul se duce in continuare intre fostul si actualul primar al orasului si liberali, auristi si useristi, pana si temele de campanie sunt aceleasi: prea multe panselute, prea multa curatenie si prea putine locuri de munca, si nu in ultimul rand…salarii mult prea mici comparativ cu cele din restul tarii.Baietii ne vor saraci si jegosi.

Stai si te intrebi cu ce parte a corpului gandesc cei care au “muscat” aceste teme lansate in piata publica de politicienii care au pus umarul pe rand la distrugerea judetului si al tarisoarei.
Judetul Valcea nu a excelat niciodata din punct de vedere economic, a avut ceva agricultura si cam atat. Ramnicul a fost de-a lungul timpului un oras al pensionarilor, unii dintre ei cu bani pentru ca s-au retras aici datorita statiunilor balneare din jur.
Datorita politicii ceausiste, conform careia fiecare judet si municipiu de judet trebuia sa aiba cateva unitati economice productive si cateva scoli profesionale care sa asigure si o forta de munca calificata, s-au construit combinatul chimic si uzinele de pe platforma chimica, o fabrica de mobila si fabrica 11 Iunie, fabrica de prelucarare a pielii, respectiv incaltaminte si confectii de piele. Toate faceau si export.
Dupa marea revolutie din decembrie, mai exact dupa 20 de ani de la momentul trecerii la o democratie originala, politicienii vremii, unii chiar de la varful partidelor politice, si camarila lor de hiene au capusat pana la faliment toate unitatile economice construite de cismarul din Scornicesti.
Fabrica de mobila a fost privatizata si inchisa de noul patron,marele politician de dreapta Catarama, Uzina de Soda a avut aceeasi soarta, a fost data polonezilor care au transferat productia in Polonia lasand aproape doua mii de angajati pe drumuri, asta dupa ce le-au taiat salariile la jumatate. Dar nimeni nu-si mai aminteste acest ,,amanunt”.
Combinatul chimic a fost capusat pana la faliment si privatizat ca solutie de avarie dupa ce a fost furat piesa cu piesa. Noul patron a pastrat functional doar un sfert din el.
In Dragasani situatia s-a repetat la indigo.De fapt…situatia se tot repeat la indigo si acum, guvernele lui Iohannis au inchis toate minele din tara si cateva hidrocentrale doar pentru a face pe plac occidentului care s-a trezit ca vrea sa respire aer curat.
Si populimea a tacut…a stat in “vrej”, cu ochii in televizor, cand oamenii tipau ca au ramas pe drumuri si mor de foame.Nu s-a gandit ca roata se rostogoleste….

Si ajungem din nou pe plaiurile ramnicene unde ipocritii din politica il acuza pe Gutau de lipsa investitorilor si a locurilor de munca, in conditiile in care toti au pus umarul la distrugerea unitatilor de pe platforma chimica si nu numai. Nu a miscat nimeni un deget sa le salveze, sa gaseasca solutii pentru mentinerea lor, iar efortul consta intr-un lucru simplu….sa nu le mai capuseze sau, eventual, sa aduca clienti din afara.
Toti vor investitori straini care sa ofere salarii mari, niciunul nu ia in calcul un lucru simplu, faptul ca doar un investitor tampit vine intr-un oras care nu are o autostrada directa cu restul tarii. Doar un idiot isi aduce o afacere intr-o “groapa”, intr-un oras blocat de doua noduri de circulatie…unul spre Ardeal, altul spre Bucuresti si sudul tarii.
Cat despre salarizare, aici tampenia tipa si mai tare, cei care arunca acum cu piatra n- au iesit in strada sa ceara o salarizare corecta, au lasat patronatele sa decida singure.
Cei din combinat s-au multumit cu gainile si borcanele de zacusca date de conducere ca supliment de hrana, ceilalti cu sporurile care nu erau incluse in salariu.
Niciunul dintre ipocritii care tipa acum nu s-a gandit sa ceara majorarea salariilor prin includerea sporurilor in salariu, au mers la mica cipeala, o cipupeala de care in prezent doar bugetarii mai beneficiaza.

Da, viata e grea, dar e grea din cauza lasitatii si prostiei celor care ar fi avut puterea sa faca o schimbare.
Si inca ceva, pentru cei care inca n- au inteles, politica salariala a unei tari este facuta de Guvern in colaborare cu patronatele si sindicatele, nu de primar.
Daca angajatii dorm in ghete, sindicatele negociaza in functie de interesele lor de moment, nu pe termen lung.
Grevistii din Romania sunt atat de prosti incat refuza sa se uneasca intr-o actiune generala care le-ar aduce o reusita, fac greve pe caste, le pute unirea cu o casta considerata inferioara, desi puterea sta in numar.
Am facut precizarile pentru ca m -am saturat de ipocrizia din spatiul public, de lamentarile unor indivizi care au stat cu capul sub plapuma si acum bubuie curajul in ei pe retelele de socializare.Drepturile nu se castiga pe FB si TIK TOK, se castiga in strada sau in negocierile oficiale, dar pentru asta iti trebuie curaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *