Transportul elevilor, în pericol din cauza unei OUG a Ministerului Finanțelor!

0

Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) solicită Guvernului să scoată din ordonanța de urgență pentru măsuri fiscal-bugetare prevederile referitoare la transportul elevilor!

Ministerul Finanțelor a pus în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență pentru unele măsuri fiscal-bugetare, la nivelul căruia sunt introduse anumite prevederi referitoare la finanțarea transportului gratuit al elevilor. Astfel, este introdusă o derogare de la Legea nr. 1/2011, care prevedea ca autoritățile locale vor primi bani prin transfer de la bugetul de stat pentru a asigura gratuitatea, și este introdusă o restituire pentru transportul local.

Conform proiectului, în loc ca banii să fie acordați prin transfer către bugetele locale, Consiliile Locale vor asigura gratuitatea din bugetul local, urmând ca mai apoi să le fie restituiți 40 lei/elev/lună. Această sumă este una stabilită din pix, fără vreun calcul economic în spate, care nu acoperă nevoile autorităților locale. Cu titlu de exemplu, în București un abonament lunar costă 80 de lei, acesta fiind deja subvenționat din bugetul local.

În acest context, având în vedere faptul că este al treilea an în care Consiliile Locale nu au primit banii pentru transportul elevilor, și că mai multe autorități din țară au pe rol procese cu Guvernul în această speță, există riscul ca Consiliile Locale să refuze să asigure transportul local gratuit al elevilor, cum au făcut și Consiliile Județene. Mai mult, proiectul omite complet cazul transportului județean, unde de asemenea ar trebui asigurată gratuitatea în mod identic cu procedurile aplicate în cazul transportului local.

La momentul actual, există o inițiativă legislativă care prevede restituirea cheltuielilor autorităților locale cu transportul elevilor, inițiat la solicitarea și propunerea reprezentanților elevilor. Dacă proiectul este aprobat, autoritățile locale își vor putea primi banii integral, iar Guvernul nu va mai avea nicio posibilitate de a ocoli dispozițiile legale. Procedura de urgență a fost aprobată asupra proiectului, iar în acest context considerăm oportun ca Parlamentul să decidă asupra subiectului, nu Guvernul, nefiind necesară legiferarea prin OUG.

Solicităm Ministerului Finanțelor să retragă prevederile ce vizează transportul elevilor din proiectul de OUG!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *