AGENDA CULTURALĂ VÂLCEANĂ OCTOMBRIE 2024
august – 6 octombrie
Muzeul de Istorie Râmnicu Vâlcea
Expoziția „Valori ale patrimoniului național în zona saliniferă Ocnele Mari”.
Organizator:
➤ Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
septembrie – 6 octombrie
Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea
Expoziție temporară de pictură „The last of us …”, artist Diana David.
Organizator:
➤Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
septembrie – 2 octombrie
Galeria „Artex” Râmnicu Vâlcea
„Cutia magică”, expoziție personală de ceramică a artistei Mana Bucur, președinte al Filialei Târgu Mureș a UAP din România.
Galeria „Cozia” Pasaj 1 și Pasaj 2
„Diversimilar”, expoziție de grup a membrilor Filialei Târgu Mureș a UAP din România.
River Plaza Mall – Galeria Ultimul Etaj
„Șotron”, expoziție de grup cu membrii ai Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România și a unor invitați din țară, curator Cristina Bacicu Botez.
Organizator:
➤Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.
octombrie
Librăria „Humanitas” Râmnicu Vâlcea
Promoții: «2+1 cadou la toate titlurile din colecțiile „Memorii/Jurnale” & „Istorie” ale Editurii Humanitas»; „2+1 cadou la toate cărțile Editurii Niculescu”; „2+1 cadou la toate volumele Editurii Nemira”; „2+1 cadou la toate titlurile Editurii Seneca”.
Organizator:
➤ Librăria „Humanitas” Râmnicu Vâlcea.
octombrie
Muzeul Satului Vâlcean
Expoziţia: „Din lumea satului”.
Organizator:
➤ Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea.
Partener:
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
octombrie
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
Întâlnirea lunară a membrilor Clubului de lectură al Bibliotecii.
Organizator:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
octombrie
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
Întâlniri în cadrul proiectelor: „Citim împreună transformând inimi și minți”; „Lumea basmelor”; „Citește o carte!”; „Devoratorii de cărți”; „Jucându-ne, creăm!”; „Tradițiile satului vâlcean în mileniul III”.
Organizator:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
1 octombrie
Ora 10,00: Clubul Seniorilor Râmnicu Vâlcea
Dezbatere: „Semnificațiile Zile Internționale a Persoanelor Vârstnice”.
Organizator:
➤ Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea.
3 octombrie
Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia, Mioveni
Orchestra profesionistă „Rapsodia Vâlceană” va asigura acompaniamentul soliștilor vocali participanți în cadrul spectacolului „Tinerețea mea, frumoasă”.
Organizator:
➤ Casa de Cultură a Sindicatelor „Dacia”, Mioveni.
Partener:
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
4 – 31 octombrie
Galeria „Artex” Râmnicu Vâlcea
„Centrul lumii”, expoziție personală a artistului Remus Irimescu.
Galeria „Cozia” Pasaj 1
„eflorEScENȚĂ”, expoziție de pictură a artistelor Mălina Turmacu și Laura Stoian.
Galeria „Cozia” Pasaj 2
„Moment”, expoziție de pictură a artistelor Ștefania Prujoiu și Gabriela Munteanu.
Organizator:
➤ Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.
4 – 7 octombrie
Scuarul „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea
„Zilele Recoltei”, ediția a XIV-a.
4 octombrie
Concert folcloric susținut de Orchestra profesionistă „Rapsodia Vâlceană”.
6 octombrie
Ora 12,00: Scuarul „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea
Umor și muzică românească cu „Ariel” și „Euphonia”.
Corul Euphonia – Dirijor: Aurel Poenaru.
Actorii Teatrului Municipal „Ariel”.
Organizator:
➤ Primăria Municpiului Râmnicu Vâlcea.
Parteneri:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
4 octombrie
Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
Concert Leyah „Cinestezia” – un turneu cinematic pop.
Leyah, artista care rescrie regulile muzicii din România, aduce pe scene importante, în premieră națională, un concert cinematic-pop. Un stil unic ce îmbină energia, emoția și dinamica muzicii pop și a celei de film, influențate de muzica clasică, cu un show inedit de arte vizuale. Turneul „Cinestezia”, care va începe la Craiova și se va termina în Capitală, va ajunge, în această toamnă, în opt orașe.
Cunoscută pentru prezența sa la evenimente de prestigiu precum Eurovision, Festivalul „George Enescu” sau Romanian Creative Week, Leyah este un pionier al genului cinematic-pop în România. Acest stil muzical, inspirat de tendințe internaționale, câștigă tot mai multă popularitate pe marile scene ale lumii. Cu o viziune artistică inovatoare, Leyah își poartă publicul într-o călătorie sonoră captivantă prin compozițiile sale originale, interpretate atât vocal, cât și la pian, alături de o echipă de șase artiști care o completează la bas, la tobe și la coarde.
Leyah, fiica cunoscutului dirijor Modest Cichirdan, a pășit în lumea muzicii pe când avea doar 5 ani. Pentru artistă, care a urmat Conservatorul la București, primii 12 ani de școală în Craiova au însemnat mii și mii de ore de studiu în fața pianului, concerte, participări la zeci de concursuri. La 16 ani, artista, care pe atunci se forma în special în muzica clasică, a debutat alături de orchestră pe scena Filarmonicii din Craiova, sub bagheta tatălui său.
Primul concert „Cinestezia”, adaptat muzical și scenic diferit față de ce pregătește artista pentru turneul actual, s-a auzit pentru prima oară, anul trecut, pe scena Teatrului „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. „De data aceasta, alături de echipa mea muzicală, ne-am propus să pregătim pentru publicul din țară, acolo unde vom ajunge în turneu, un spectacol care să spargă barierele dintre genuri muzicale aparent opuse. Pop și clasic. Îmi doresc ca fiecare concert din cele opt orașe să fie o experiență pe care publicul nu o va uita niciodată.
Organizator:
➤ BRD – Groupe Société Générale.
4 octombrie
Ora 21,00: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
Retro dance party.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
5 – 6 octombrie
Muzeul Satului Vâlcean
„VÂLCEA FOREST RUN&MTB 2024”, ediția a VII-a.
Ediția a VII-a a Vâlcea Forest Run revine ca prilej de conectare – vom putea din nou alerga, pedala şi vom putea pune, „umăr-la-umăr”, la propriu şi la figurat, să susținem prin mişcare ȋn natură, proiecte benefice pentru comunitatea locală.
Curse: probă de mers – individual si familie; probă de alergare – 5 KM; probă de alergare – 10 KM; probă de alergare – 21KM – Semimaraton; proba de bicicleta – MTB 21KM; proba de bicicleta – MTB 40KM; proba de bicicleta – E-MTB; cursa KIDS – orientare & family; cursa MTB KIDS; cursa Științescu Everywhere – #sportacasă; proiecte din comunitate; premii în bani la probele cronometrate (Open); traseu pitoresc prin pădure; locație inedită; muzică și entertainment; medalii de finisher.
Știm foarte bine cât de importantă este natura în viața unui împătimit al sporturilor și că nimic nu se compară cu un traseu de alergare sau de bicicletă în pădure, cu noroiul de pe bocanci și aerul proaspăt care ne întărește plămânii. De aceea, lucrăm împreună cu partenerii și autoritățile pentru ca evenimentul de anul acesta să fie unul memorabil!
Organizatori:
➤ Vâlcea Forest Run;
➤ Fundația Comunitară Vâlcea.
5 octombrie
Resfințirea Bisericii de lemn din Gâltofani aflată în parcul Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” – ceremonial religios.
Organizator:
➤ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
5 octombrie
Ziua Mondială a Educației.
Ora 10,00: Palatul Copiilor Municipiul Râmnicu Vâlcea
Deschiderea festivă a cursurilor.
În context: Spectacol artistic al cercurilor de dans modern, dansuri populare, fanfară, muzică ușoară, ansablu folcloric, teatru, cenaclu literar, engleză; Ateliere de lucru al cercurilor de educație civică, floricultură, protecția mediului, pictură, fotocineclub, artă culinară; demonstrații ale cercurilor de jocuri logice, metaloplastie, carting, automodele, astronomie, orientare turistică, tenis de masă, șah; Expoziții.
Organizator:
➤ Palatul Copiilor Municipiul Râmnicu Vâlcea.
5 octombrie
Ora 20,00: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
Concert al trupei ,,The Southern Cockroaches”.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
6 octombrie
Ora 19,00: Casa de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea
Spectacolul de balet „Lacul Lebedelor”. Interpretează baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova.
Lacul lebedelor (Swan Lake) este un balet în patru acte compus de Piotr Ilici Ceaikovski între 1875 și 1876. Este unul dintre cele mai faimoase și iubite balete din istoria muzicii clasice. Premiera mondială a avut loc la Teatrul Bolșoi din Moscova, pe 4 martie 1877.
Baletul spune povestea tragică a prințesei Odette, care este transformată într-o lebădă de către un vrăjitor malefic, Rothbart. Vrăjitoria poate fi ruptă doar dacă un bărbat care nu a jurat niciodată iubire altei femei îi promite dragostea veșnică. Prințul Siegfried, în timpul unei partide de vânătoare, întâlnește lebedele și pe Odette, și se îndrăgostește de ea. El jură să o elibereze de blestem, dar vrăjitorul și fiica lui, Odile, care seamănă izbitor cu Odette, complotează pentru a-i înșela.
Actul I: La castelul prințului Siegfried, se organizează o petrecere pentru a celebra ziua lui de naștere. Mama prințului îi amintește că trebuie să aleagă o mireasă la balul din seara următoare.
Actul II: Prințul merge la vânătoare și descoperă un lac magic unde întâlnește un grup de lebede frumoase. În fruntea lor este Odette, o prințesă fermecată. Siegfried se îndrăgostește de Odette și promite să o salveze.
Actul III: La balul din castel, Rothbart apare deghizat, aducând-o pe fiica sa Odile, care seamănă cu Odette. Siegfried, crezând că Odile este Odette, îi jură dragostea veșnică. Odette, care apare în acel moment, este devastată.
Actul IV: Siegfried își dă seama de greșeala sa și se grăbește la lac pentru a cere iertare. Odette îl iartă, dar blestemul nu poate fi rupt. În unele versiuni ale baletului, cei doi se aruncă în lac și mor împreună, iar în altele, Siegfried înfruntă vrăjitorul și, după o luptă intensă, îl învinge, rupând astfel blestemul.
Muzica lui Ceaikovski este cunoscută pentru frumusețea și complexitatea sa emoțională. Cele mai celebre piese includ „Dansul lebedelor” și „Pas de deux”-ul Odette-Odile.
Originalul a fost coregrafiat de Julius Reisinger, dar versiunile cele mai populare și durabile au fost create de Marius Petipa și Lev Ivanov pentru o relansare în 1895 la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.
„Lacul lebedelor” este apreciat pentru combinația sa de muzică emoționantă, poveste captivantă și coregrafie spectaculoasă, rămânând un pilon al repertoriului baletului clasic.
Organizator:
➤ Emerald Production.
7, 14, 21, 28 octombrie
Ora 14,15: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
It’s time for Europe” – curs de limba engleză pentru începători, organizat cu sprijinul voluntarilor EUROPE DIRECT Vâlcea.
Organizator:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
7 octombrie
Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea
Concert „In Memoriam Ion Voicu”.
Dirijor: Alexandru Ganea.
Solist: Mădălin Voicu Jr. – pian.
În program:
Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura operei „La Clemenza di Tito”; Concertul nr. 23 pentru pian și orchestră în La major, K. 488; Simfonia I.
Organizator:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
8 octombrie
Ora 9,00: Sediul DJC Argeș, municipiul Pitești, județul Argeș
Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 13.
Conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 3142/27.08.2024, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 13 are în componenţă judeţele Argeș, Dâmbovița, Teleorman și Vâlcea. Comisia zonală a monumentelor istorice are ca atribuţii fundamentarea şi propunerea elementelor specifice strategiei regionale privind protejarea monumentelor istorice, analize şi propuneri clasări şi declasări de monumente, propunere avize pentru lucrări la monumente istorice şi zone protejate. Preşedintele Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 13 este arh. George-Bogdan Teodorescu.
Organizator:
➤ Direcția Județeană pentru Cultură Argeș.
8 octombrie
Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea
Conferințele filarmonicii – Un „puric” de cultură.
Invitat special Dan Puric.
Solist și moderator Mădălin Voicu Jr.
Organizator:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
11 octombrie 2024 – 9 ianuarie 2025
Galeria Ultimul Etaj, River Plaza Mall
Expoziție cu lucrările de licență ale elevilor Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, clasa prof. Aurelia Sanda.
Organizator:
➤ Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea.
11 octombrie
Ora 21,00: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
Retro dance party – DJ Cătălinescu.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
12 – 13 octombrie
Satul Șerbăneasa, comuna Nicolae Bălcescu
„Race the Vibe”.
12 octombrie
Orele 7,00 – 8,00
Pregătire pistă/drum: Verificare carosabil (curățenie, condiție). Aplicare și verificare marcaje.
Orele 8,00 – 10,00
Montare corturi: Organizarea zonelor pentru vendori și sponsori; Asigurarea logisticii necesare pentru participanți.
Orele 10,00 – 11,00
Instalare echipamente tehnice: Montarea bannere-lor, steagurilor, și altor materiale de promovare; Verificare sonorizare, testare echipamente tehnice.
Orele 11,00 – 12,00
Finalizarea pregătirilor: Ultime verificări pentru pistă și echipamente; Pregătiri pentru deschiderea oficială a evenimentului.
Orele 12,00 – 13,00
Deschiderea oficială a evenimentului: Introducerea participanților și a publicului; Prezentarea probelor și detalii despre cursă.
Orele 13,00 – 15,00
Calificări pentru premii: Începerea probelor de calificare, organizate pe categorii.
Orele 15,00 – 16,00
Pauză: Pauză de masă pentru participanți și organizatori; Verificare carosabil și curățare traseu.
Orele 16,00 – 18,00
Continuarea curselor: Continuarea curselor pe categorii; Acordarea premiilor pentru diferite categorii.
Orele 18,00 – 19,00
Pauză și activități: Muzică și zonă de mâncare pentru participanți și public; Verificarea și asigurarea traseului pentru siguranță; Discurs susținut de Poliția Română pe tema prevenției și educației rutiere.
Orele 19,00 – 20,00
Continuarea curselor: Cursă finală, în funcție de categorie.
Orele 20:00 – 22:00
After Party: Distracție și relaxare pentru participanți, muzică live/DJ. Finalizarea primei zile a evenimentului.
Organizatori:
➤ Consiliul Județean Vâlcea;
➤ Club Sportiv Vâlcea.
13 octombrie
Ora 20,30: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
,,Pe filmul nostru”, Stand-Up Comedy Show cu Paul Szabo și Tudor Costina.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
14 octombrie
Sfânta Cuvioasă Parascheva
Cuvioasa şi pururea pomenita Parascheva, s-a născut într-un sat al Traciei, numit şi din vechime şi acum Epivata. La vârsta de zece ani, fiind fecioară într-o biserică, a auzit cuvântul evanghelic „Cine va vrea să vină după mine, să se lepede de sine şi să ia crucea sa şi aşa să vină după Mine”. Acest cuvânt a pătruns-o până în adâncul inimii, drept pentru care, ieşind din biserică, a împărţit săracilor hainele şi podoabele sale. Deşi era mustrată mereu de părinţi, ea de multe ori da săracilor hainele sale şi nu lua în seamă mustrarea făcută de aceştia. Aprinsă de dragostea Mirelui Ceresc, ea părăsi casa părintească şi se duse în pustie, unde se dărui postului, privegherii şi rugăciunii. După ce a petrecut în pustie mulţi ani, într-o noapte, un înger a îndemnat-o să lase pustia şi să se întoarcă în locul său natal, astfel, Sfânta a lăsat pustia şi a plecat spre Epivatul Traciei. Ajungând la Constantinopol, a intrat în biserica Vlaherna, închinată Născătoarei de Dumnezeu, unde s-a închinat Fecioarei, după care a mers la Ierusalim, la Locurile Sfinte, apoi în pustia Iordanului, unde a intrat într-o mănăstire de călugăriţe şi a rămas până la vârsta de 25 de ani. După aceasta, s-a întors în satul său, Epivatul Traciei, unde a mai trăit 2 ani, timp în care, prin trudă durere şi post continuă să se înfrumuseţeze pentru Mirele Ceresc.
Pentru viaţa sa închinată în întregime Lui Dumnezeu, Parascheva a fost slăvită de Acesta cu darul neputrezirii trupului şi al facerii de minuni. Descoperirea trupului său neputrezit s-a făcut prin rânduiala divină, căci murind un corăbier şi săpându-se groapa pentru acesta, pe ţărmul mării, trupul Sfintei a fost aflat neputrezit şi plin de mireasmă. Trupul Sfintei a fost luat din acel loc şi dus în biserica Sfinţilor Apostoli din Epivat. Aici, moaştele au stat timp de aproape 200 de ani, până în jurul anului 1235. După anul 1235, moaştele Sfintei au fost strămutate de la Epivat la Târnovo, capitala Imperiului româno-bulgar. Aici moaştele ei au stat aproape 160 de ani, timp în care se pare că a fost alcătuită slujba Cuvioasei. De aici, moaştele Cuvioasei au fost duse la Belgrad, iar în 1521, după cucerirea Belgradului de către sultanul Suleiman, sfintele moaşte au fost strămutate la Constantinopol, unde au stat 120 de ani. Ctitorind la Iaşi frumoasa biserică a Sfinţilor Trei Ierarhi, îndemnat de convingerile şi sentimentele sale ortodoxe şi hotărât să transforme capitala ţării într-un important centru ortodox, Vasile Lupu face demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol, pentru ca aceasta să încuviinţeze mutarea moaştelor Sfintei la Iaşi. În luna mai a anului 1641, patriarhul Partenie şi alţi sfetnici semnau un act sinodal din care reieşea că până la acea dată, Vasile Lupu plătise o parte din datoriile pe care Patriarhia le avea, şi o va ajuta şi în viitor. În schimbul acestor ajutoare, Patriarhia a hotărât să dăruiască voievodului Moldovei, în semn de mulţumire, moaştele Cuvioasei Parascheva.
Istoria strămutării sfintelor moaşte a fost săpată în piatră, în slavonă, şi această inscripţie a fost fixată la baza nişei din naosul bisericii Sfinţii Trei Ierarhi de la Iasi, unde s-au aşezat sfintele moaşte. De atunci, necontenit, Sfânta a fost scut şi ocrotire, chemare la rugăciune, evlavie şi săvârşirea binelui, pentru întreaga Moldovă.
Lăcaşuri de cult-monumente istorice cu hramul Cuvioasa Paraschiva:
– Biserica din str. Calea lui Traian nr. 133, municipiul Râmnicu Vâlcea;
– Biserica Schitului Pătrunsa din satul Bărbătești, comuna Bărbăteşti;
– Biserica de lemn din satul Mariţa, comuna Vaideeni;
– Biserica din satul Călineşti, oraş Brezoi;
– Biserica din satul Colţeşti, comuna Alunu;
– Biserica de lemn din satul Igoiu, comuna Alunu;
– Biserica din satul Bumbuieşti, comuna Boişoara;
– Biserica din satul Grebleşti, comuna Câineni;
– Biserica de lemn din satul Copăceni, comuna Copăceni;
– Biserica din satul Ştirbeşti, comuna Ghioroiu;
– Biserica de lemn din satul Olteanca, comuna Glăvile;
– Biserica din satul Coasta, comuna Goleşti;
– Biserica de lemn din satul Opăteşti, comuna Goleşti;
– Biserica de lemn din satul Guşoianca, comuna Guşoieni;
– Biserica de lemn din satul Guşoieni, comuna Guşoieni;
– Biserica din satul Mologeşti, comuna Laloşu;
– Biserica de lemn din cartier Călărăşeşti, sat Mateeşti, comuna Mateeşti;
– Biserica din satul Turceşti, comuna Mateeşti;
– Biserica de lemn din satul Sineşti, comuna Sineşti;
– Biserica de lemn din satul Milostea, comuna Slătioara;
– Biserica din satul Stăneşti, comuna Stăneşti;
– Biserica de lemn din cătunul Gemenica, sat Geamăna, comuna Stoileşti;
– Biserica de lemn din satul Dumbrăveşti, comuna Tomşani;
– Biserica de lemn din satul Cornet, comuna Vaideeni;
– Biserica din satul Valea Mare, comuna Valea Mare;
– Biserica de lemn din satul Valea Văleni, comuna Zătreni.
14 octombrie
Zătreni
Târg și bâlci de Sfânta Parascheva.
Organizator:
➤ Primăria comunei Zătreni.
14 octombrie
Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea
„Magic of opera” – Orchestra simfonică a filarmonicii.
Dirijor: Alexandru Ilie.
Solistă: Maria Sîrbu – mezzosoprană.
În program: Arii celebre și fragmente din creația compozitorilor W. A. Mozart și G. Rossini.
Organizator:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
16 octombrie
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Pitești – program de audiențe.
Organizator:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
16 octombrie
Ora 11,00: Școala Gimnazială Poienarii de Argeș
„Personalitatea și activitatea lui Nicolae Bălcescu” – conferința și atelierul cultural-pedagogic „Mari Români”, responsabil Săraru Ionuț, muzeograf.
Organizator:
➤ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
16 octombrie
Ora 16,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivieanul” Vâlcea
Dezbatere: „Învață să trăiești sănătos!”, ediția a XIII-a, de Ziua Internațională a Alimentației.
Organizatori:
➤ Asociația Seniorilor din Educație, ➤ Știință și Cultură, Județul Vâlcea;
➤ Forumul Cultural al Râmnicului;
➤ Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea;
➤ Spitalul Județean de Urgență Vâlcea;
➤ Spitaul BalneoMedCenter Sofianu Râmnicu Vâlcea.
Partener:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivieanul” Vâlcea.
18 – 20 octombrie
„Toamna la conac”, ediția a XIX-a, tabăra de fotografiere.
Organizator:
➤ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
Partener:
➤ Fotoclubul Floarea de Colț Râmnicu Vâlcea.
18 octombrie
Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea
Simpozion dedicat Zilei Armatei României.
Organizator:
➤ Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea.
Parteneri:
➤ Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea;
➤ Filiala ,,Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”.
18 octombrie
Ora 21,00: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
Retro dance party – DJ Cătălinescu.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
19 octombrie
„Toamnă în Vatra Bălceștilor” – vizită, ateliere tematice și târg de produse agricole, acțiune realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, Primăria Nicolae Bălcescu, responsabili Zamfir Alexandru, Hănulescu Valentin, Șopîrlă Denisa-Maria, Săraru Ionuț.
Organizator:
➤ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
19 octombrie
Orele 11,00 – 14,00: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea
Târgul Regional de Știință „Code Kids”.
Organizator:
➤ Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea.
19 octombrie
Ora 20,00: Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea
Turneu Alexandra Căpitănescu „S-a mai născut o stea” – un concert in memoriam Laura Stoica.
Organizator:
➤ Aby Stage Bar Râmnicu Vâlcea.
19 octombrie
Ora 21,00: M2 Event Venue, Timișoara
Concert de muzică rock al tupei „Antract ”.
Organizator:
➤ Trupa „Antract”.
21 octombrie
„Nicolae Bălcescu, un model și un simbol pentru generațiile viitoare” – vizită și atelier cultural-pedagogic, responsabil Hănulescu Valentin, muzeograf.
Organizator:
➤ Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu”.
21 octombrie
Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea
„Imperialul” – Orchestra simfonică a filarmonicii.
Dirijor: Daniel Manasi.
Solist: Robert Bașcoveanu – pian.
În progam:
Ludwig van Beethoven – Uvertura „Coriolan”; Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră, „Imperialul”; Simfonia nr. 40.
Organizator:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
21 octombrie
Ora 19,30: Casa de Cultură a Sindiatelor Râmnicu Vâlcea
Spectacolul de teatru „Fabrica de comedie”.
După succesul avut cu „Filarmonica de Comedie”, Radu Gabriel ne pregătește un nou spectacol de miniaturi umoristice.
„Fabrica de comedie” ne oferă prilejul să ne reîntalnim cu nume grele ale scenei romanești, ce nu mai au nevoie de prezentare: Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Leonid Doni și Radu Gabriel (ce semnează Textul și Regia), ce ne garantează o porție zdravană de râs.
Organizator:
➤ Agenția „Art Stigma & Cărăbuș”.
22 – 25 octombrie
Ziua armatei în școli: Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea, Liceul „Constantin Brâncoveanu” Horezu, Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului Râmnicu Vâlcea și Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea.
Organizatori:
➤ Centrul Militar Județean Vâlcea;
➤ Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea.
23 octombrie
Ora 18,00: Restaurantul „Maria” din Râmnicu Vâlcea
Reuniunea colegială cu prilejul împlinrii a 17 ani de la constituirea Asociației și a 15 ani de la apariția revistei „Seniorii”.
Organizator:
➤ Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea;
24 octombrie
Sala de expoziții „Florin Isuf” Târgu Jiu
Expoziție de artă vizuală „Povestea bunicii”.
Organizator:
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
Partener:
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
24 octombrie
Ora 16,00: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea
Vernisajul expoziției temporare de pictură „Dialoguri”, artist Maria Ioana Oancea.
Expoziția va fi deschisă în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024.
Organizator:
➤ Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea.
25 – 29 octombrie
Excursie în Republica Turcia.
Organizator:
➤ Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea;
25 – 26 octombrie
Râmniu Vâlcea
Festivalul Național de Satiră și Umor „Povestea vorbii”, ediția a XVIII-a.
Organizator:
➤ Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea.
Partener:
➤ Uniunea Epigramiștilor din România, Clubul Umoriștilor Vâlceni.
25 octombrie – Ziua Armatei României şi Ziua Regelui Mihai I al României
Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua armatei române, o zi de glorie și de cinstire pentru eroismul și jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-și misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.
Eliberarea ultimului teritoriu românesc aflat sub dominaţie fascistă la 25 octombrie 1944 – orașul Carei – a coincis cu ziua de naştere a Regelui Mihai. Pentru a-i cinsti pe eroi şi a sărbători victoria României în faţa fascismului, Ziua Regelui a devenit şi Ziua Armatei. Prin lupte grele și sângeroase și fapte de eroism, armata română a reîntregit Transilvania străbună, leagănul națiunii și civilizației românești, din al cărui trup fusese răpită partea de nord-vest prin odiosul dictat de la Viena.
Cimitirul Eroilor (Cetățuia) din Râmnicu Vâlcea
Ceremonie militară și religioasă dedicată sărbătoririi Zilei Armatei Române.
Organizator:
➤ Centrul de Instruire Sprijin de Luptă „Panait Donici” Râmnicu Vâlcea.
26 – 27 octombrie
Comuna Voicești, județul Vâlcea
Ziua comunei Voicești, ediția a IV-a.
Organizatori:
➤ Primăria și Consiliul Local al comunei Voicești.
26 octombrie
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Sfântul Mare Martir Dimitrie s-a născut în cetatea Solunului (Tesalonicul de astăzi), din părinţi credincioşi, tatăl său fiind conducătorul cetăţii.
Dimitrie era creştin, ca şi tatăl său, în casa căruia văzuse pentru prima oară două icoane sfinte: una cu chipul Mântuitorului, cealaltă cu acela al Maicii Domnului. Erau ascunse într-o încăpere tainică în care va fi botezat Dimitrie. La moartea tatălui său îi va urma la conducerea cetăţii, dar curând tânarul Dimitrie mărturisi tuturor credinţa sa creştină, veste care ajunse la urechile împăratului. Deranjat că unul din oamenii lui e creştin, i-a cerut acestuia să abjure credinţa creştină şi să jertfească idolilor. Dar Dimitrie, întărit de Duhul Sfânt, l-a înfruntat pe împărat şi a rămas statornic în credinţă, ceea ce a determinat pe Maximilian să-i hotărască moartea. În dimineaţa zilei de 26 Octombrie 304, ostaşii împaratului au intrat în temniţa în care fusese aruncat Dimitrie – care era în rugaciune – şi l-au străpuns cu suliţele, omorându-l. Noaptea, trupul fără viaţă a fost luat de un credincios şi îngropat în taină. Deasupra mormântului său a fost ridicată o mică biserică în care se săvârşeau multe minuni şi nenumăraţi bolnavi şi-au găsit tămăduirea. Un creştin din părţile Iliricului, Leontie, cuprins de o boală grea a fost adus la mormântul sfântului şi s-a rugat cu credinţă, primind tămăduire. Vrând sa mulţumească lui Dumnezeu pentru această vindecare minunată, Leontie a promis să zidească o biserică mai mare pe locul celei mici. Dărâmându-se prima bisericuţă, au găsit moaştele Sfântului Dimitrie pe care Dumnezeu le învrednicise cu darul neputrezirii, din care izvora mir plăcut mirositor care s-a răspândit în toată cetatea. În noua biserică, Leontie a aşezat o raclă ferecată în aur şi pietre preţioase, în care a aşezat trupul sfântului.
Lăcaşuri de cult-monumente istorice cu hramul Sfântul Dumitru:
– Biserica din str. Constantin Brâncoveanu nr.1, municipiul Râmnicu Vâlcea;
– Biserica din cartierul Căzăneşti, municipiul Râmnicu Vâlcea;
– Biserica din fostul sat Valea Mare, oraș Băbeni;
– Biserica de lemn din cartierul Păsări, sat Dămţeni, oraş Berbeşti;
– Biserica din localitatea Ţeica, oraş Ocnele Mari;
– Biserica din str. Avram Iancu, municipiul Drăgăşani;
– Biserica din satul Colţeşti, comuna Alunu;
– Biserica din satul Jaroştea, comuna Glăvile;
– Biserica din satul Pârâienii de Sus, comuna Livezi;
– Biserica din satul Dimuleşti, comuna Mădulari;
– Biserica de lemn din satul Măldăreşti de Jos, comuna Măldăreşti;
– Biserica din satul Predeşti, comuna Nicolae Bălcescu;
– Biserica din satul Băiaşu, comuna Perişani.
26 octombrie
Berbești, Boișoara, Galicea, Pietrari, Scundu, Zătreni
Târg de Sfântul Dumitru.
Organizator:
➤ Primăriile localităţiilor Berbești, Boișoara, Galicea, Pietrari,Scundu și Zăreni.
27 octombrie
Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov
Sfântul Dimitrie cel Nou de la Bucureşti, numit şi „Basarabov”, s-a născut în timpul împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII-XIII), la câţiva kilometri de oraşul bulgar Rusciuc, în satul Basarabi, de pe valea râului Lom.
Mai întâi a fost păstor de vite în satul natal. Apoi, iubind liniştea şi nevoinţa monahală, s-a călugărit la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de satul său natal. Nevoindu-se cu post, rugăciune şi priveghere, s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Cunoscându-şi dinainte ceasul morţii, şi-a ales ca mormânt un loc apropiat, între două pietre, unde singur s-a dus şi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. După mulţi ani, creşterea debitului râului Lom a dislocat cele două pietre şi moaştele întregi ale Sfântului Dimitrie cel Nou au ieşit la lumină. După o vreme, Sfântul s-a arătat unei fete bolnave, spunându-i să-l scoată din apă, iar el o va tămădui. Copila a zis părinţilor ei, care au mers împreună cu preoţi şi cu o mulţime mare de oameni, au aflat moaştele neputrezite şi le-au adus la biserica din Basarabi.
Auzind de minunile ce se făceau aici, domnii Ţării Româneşti doreau să-i aducă moaştele la Târgovişte, spre mângâierea credincioşilor. Însă, Sfântul Dimitrie nevrând să-şi părăsească satul, domnii munteni au zidit o biserică nouă în Basarabi, unde i-au fost adăpostite moaştele mai mult de două secole.
În timpul războiului ruso-turc din Balcani (1769-1774), generalul rus Petru Salticov a luat sfintele moaşte să le ducă în Rusia. Dar la stăruinţa unui bun creştin român, Hagi Dimitrie, moaştele Sfântului Dimitrie au fost dăruite Ţării Româneşti şi aşezate cu mare cinste în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde se află şi astăzi, drept pentru care Sfântul a primit şi numele de Ocrotitor al Bucureştilor.
28 octombrie
Ora 19,00: Sala Lahovari Râmnicu Vâlcea
➤ Simfonic de toamnă – Orchestra simfonică a filarmonicii.
Dirijor: Theo Wolters (Olanda).
Solist: Florin Ionescu-Galați – vioară.
În program:
➤ Pietro Nardini – Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor;
➤ Johann Sebastian Bach – Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major, BWV 1042;
➤ Wolfgang Amadeus Mozart – Simfonia nr. 23; Simfonia nr. 29.
Organizator:
➤ Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea.
29 octombrie
Ora 10,00: Clubul Seniorilor Râmnicu Vâlcea
➤ Dezbatere „Simplitatea și măreția țăranului român oglindite în literatură”.
Organizator:
➤ Asociația Seniorilor din Educație, Știință și Cultură, Județul Vâlcea.
31 octombrie
Orele 16,00 – 19,00: Librăria „Humanitas” Râmnicu Vâlcea
➤ Promoția „20% reducere la toate cărțile din Librăria Humanitas Râmnicu Vâlcea”.
Organizator:
Librăria „Humanitas” Râmnicu Vâlcea.
ALTE MANIFESTĂRI
Teatrul „Anton Pann“ prezintă spectacolele lunii:
5 octombrie
Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Dănilă Prepeleac”, regia Florin Iftode.
Ora 18,00: River Plaza Mall
➤ Spectacolul „Peștisorul de aur”, regia Valentin Ligi.
10-17 octombrie
Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Expoziție multimedia „IdentitAR feminin”.
12 octombrie
Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Rățușca cea urâtă”, regia Valentin Ligi.
Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Variete la Iunion”, regia Lenuș Teodora Moraru.
15 octombrie
Foaierul Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacol lectură Alaska – în cadrul expoziției multimedia „IdentitAR feminin”.
17 octombrie
Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacol găzduit „Actrița”, Teatrul Particular Brașov.
18 octombrie
Ora 19,00: Teatrul Țăndărică București
➤ Spectacolul „Dragoste”, regia Andrei și Andreea Grosu.
19 octombrie
Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Hocus Pocus”, regia Florin Iftode.
Ora 19,00: Teatrul Țăndărică București
➤ Spectacolul „Dragoste”, regia Andrei și Andreea Grosu.
24 octombrie
Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacol găzduit „Scandal în culise”, Rotari Entertainment.
26 octombrie
Ora 11,30: Sala Studio a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Mașinuța cu povești”, regia Florin Iftode.
Ora 19,00: Sala Mare a Teatrului „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Dragoste”, regia Andrei și Andreea Grosu.
Teatrul Municipal „Ariel” prezintă spectacolele:
1 octombrie
Ora 11,00: Căminul de persoane vârstnice
➤ Spectacolul „Cum ne-am cunoscut”, scenariul, regia și scenografia Vlad Popescu, coregrafia Mădălina Floroaica.
2 octombrie
Ora 11,00: Casa de Cultură a Sindicatelor Râmnicu Vâlcea
➤ Spectacolul „Motanul încălțat” după Charles Perrault, dramatizarea, regia și scenografia Vlad Popescu.
4 octombrie
Ora 11,00: Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” Curtea de Argeș
➤ Spectacolul „Motanul încălțat” după Charles Perrault, dramatizarea, regia și scenografia Vlad Popescu.
13 octombrie
Ora 18,00: Cinema „Geo Saizescu”
➤ Spectacolul „Cele trei Grații” de Valentin Krasnogorov, regia Vlad Popescu.
16 octombrie
Ora 19,00: Teatrul Dramatic „Elvira ➤Godeanu” Târgu Jiu
Spectacolul „Tartuffe” de Molière, regia Gelu Badea.
19 octombrie
Ora 18,00: Casa de Cultură „Florin
➤ Zamfirescu” Călimănești
Spectacolul „Cele trei Grații” de Valentin Krasnogorov, regia Vlad Popescu.
20 octombrie
Ora 18,00: Cinema „Geo Saizescu”
➤ Spectacolul „Cum ne-am cunoscut”, scenariul, regia și scenografia Vlad Popescu, coregrafia Mădălina Floroaica.
22 octombrie
Ora 11,00: Casa de Cultură „Florin
➤ Zamfirescu” Călimănești
Spectacolul „Motanul încălțat” după Charles Perrault, dramatizarea, regia și scenografia Vlad Popescu.
23 octombrie
Ora 11,00: Casa de Cultură Drăgășani
➤ Spectacolul „Motanul încălțat” după Charles Perrault, dramatizarea, regia și scenografia Vlad Popescu.
24 octombrie
Ora 11,00: Cinema „Geo Saizescu”
➤ Spectacolul „Motanul încălțat” după Charles Perrault, dramatizarea, regia și scenografia Vlad Popescu.
Ora 18,00: Sala „Zăvoi”
➤ Spectacolul „Valoroasa actriță fără teatru”, de Mircea M. Ionescu, regia Alin Holcă, coregrafia Mălina Andrei.
Cinema „Geo Saizescu” prezintă filmele:
5, 6 octombrie
Ora 12,00
➤ Filmul „Transformers One/Transformers Unu”.
1 – 6 octombrie
Orele 14,00; 17,00 și 19,00
➤ Filmul „ Zăpadă, Ceai și Dragoste 2: Cu Puțin Noroc”.
3-6, 8 -11 și 15-17 octombrie
Orele 17,00; 19,00 și 19,30
➤ Filmul „ Joker: Folie à Deux/Joker: Delir în doi”.
17-19, 22-23 și 26 octombrie
Orele 17,00; 19,00 și 19,30
➤ Filmul „Smile 2”.
18-19 și 22-25 octombrie
Orele 17,00; 19,00 și 19,30
➤ Filmul „Retreat Vama Veche”.
19; 24; 26 și 30 octombrie
Orele 12,00; 14,00 și 17,00
➤ Filmul „Roboțica Roz – Gardiana insulei”.
25-26 și 29-31 octombrie
Orele 17,00 și 19,00
➤ Filmul „Candidatul perfect”.
CALENDAR CULTURAL V LCEAN
– OCTOMBRIE –
1 octombrie
➤ 1933: Se naşte economistul, cercetătorul şi publicistul Alexandru Puiu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu”;
➤ 1951: Se înfiinţează la Râmnicu Vâlcea, Secţiunea Arhivelor Statului Regiunea Vâlcea.
2 octombrie
➤ 1602: Moare Stroe Buzescu care fusese rănit de Mârza, cumnatul hanului tătar Gazi Ghirai, în lupta de la Teişani (Prahova). Piatra funerară, din pronaosul fostei Mănăstiri Stăneşti, pusă peste mormântul său, de către soţia lui Sima, este o adevărată pagină de cronică istorică.
3 octombrie
➤ 1976: Se naşte actriţa Ariana – Alexandra Şerban.
4 octombrie
➤ 1914: Se naşte arhitectul, artistul plastic şi fotograful Mircea Alifanti.
5 octombrie
➤ 1968: Se înfiinţează Memorialul Nicolae Bălcescu.
6 octombrie
➤ 1933: Se naşte artistul plastic şi scenograful Viorel – Febus Ştefănescu;
➤ 1991: Arhim. Irineu Popa a fost ales Arhiereu-Vicar la Episcopia Râmnicului, sub numele de Slătineanul;
➤ 2000: Se stinge din viaţă istoricul Petre Bardaşu, director al Muzeului Judeţean Vâlcea (1992 – 2000).
7 octombrie
➤ 1787 (după alţii 1789): Se naşte Sfântul Ierarh Calinic Cernicanul, episcop al Râmnicului, între anii 1850 – 1867;
➤ 1947: Se naşte istoricul Sergiu Purece, director al Muzeului Judeţean Vâlcea (1981 – 1992).
8 octombrie
➤ 1908: Se naşte filologul, traducătorul şi publicistul Nicolae I. Barbu.
10 octombrie
➤ 1921: Se naşte actorul Dumitru Dumitrescu – Tică;
➤ 1942: Se naşte avocatul, publicistul, istoricul, poetul şi omul politic Radu Vasile, prim – ministru al României în perioada 1997 – 1999.
11 octombrie
➤ 1512: Prima atestare documentară a localităţii Costeşti într-un hrisov al domnitorului Neagoe Basarab.
12 octombrie
➤ 1962: Se naşte economistul şi publicistul Victor Giosan;
➤ 1972: Se naşte istoricul Florin Epure, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.
14 octombrie
➤ 1881: Se naşte sculptorul Constantin Gh. Mihăilescu, autorul „Monumentului domnitorului Barbu Ştirbey” din Parcul Zăvoi;
➤ 1948: Se naşte filologul, eseistul, criticul literar şi istoricul Marian Papahagi, director la Academia din Roma (1998 – 1999).
15 octombrie
➤ 1726: Ieromonahul Ştefan este numit episcop de Râmnic;
➤ 1955: la Râmnicu-Vâlcea s-au desfăşurat festivităţile prilejuite de slujba solemnă pentru generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul, prăznuit la 20 noiembrie în întreaga Biserică Ortodoxă Română;
➤ 1961: Se naşte artistul plastic Mioara Comănescu Plop.
16 octombrie
➤ 1949: Se naşte inginerul, cercetătorul şi publicistul Dumitru Bondoc.
17 octombrie
➤ 1852: Nicolae Bălcescu se stabileşte la Hotel „Alla Trinacria”, din Palermo, locul în care se va stinge din viaţă, la 29 noiembrie 1852.
18 octombrie
➤ 1932: Se naşte actriţa Maria Cristiana Minculescu.
19 octombrie
➤ 1935: Se stinge din viaţă scriitorul Gib Mihăescu;
➤ 2000: Se stinge din viaţă scriitorul Tudor Dumitru Savu.
20 octombrie
➤ 1933: Se naşte filatelistul, scriitorul şi publicistul Ion – Bagdassar Şahinian.
21 octombrie
➤ 1913: Se naşte actorul şi profesorul Dumitru Moţoc.
22 octombrie
➤ 1887: Se naşte jurnalistul şi omul politic Constantin Dinu Simian;
➤ 1995: Se stinge din viaţă prozatorul şi publicistul Vasile Berbece.
➤ 2007: se stinge din viaţă filologul, cercetătorul, memorialistul, publicistul şi animatorul cultural Vasile Roman, preşedinte al Comitetului de Cultură Vâlcea (1968 – 1979).
24 octombrie
1935: Se naşte muzicologul, folcloristul şi animatorul cultural Ion Piloiu;
1943: Se naşte criticul şi istoricul literar Cornel Moraru.
25 octombrie
➤ 1879: Se naşte dirijorul, compozitorul şi animatorul cultural Ion Sgondea;
➤ 1921: Se naște Majestatea Sa Regele Mihai I al României (1927-1930; 1940-1947);
➤ 1950: Se naşte istoricul, muzeograful şi publicistul Ioana Ene.
26 octombrie
➤ 1888: Se naşte scriitorul şi ziaristul Dem Theodorescu;
➤ 1941: Se naşte arhivistul, scriitorul şi publicistul Ion Soare.
29 octombrie
➤ 1626: Prima atestare documentară a localităţii Glăvile;
➤ 1688: Sfântul Constantin Brâncoveanu este uns domn al Ţării Româneşti;
➤ 1897: Se naşte rapsodul, poetul şi animatorul cultural Gheorghe Bobei;
➤ 1940: Se naşte artistul plastic Constantin Cerăceanu;
➤ 1972: Se stinge din viaţă mitropolitul Firmilian.
31 octombrie
➤ 1925: Se naşte medicul balneolog şi publicist Botvinic Victor;
➤ 1957: Se naşte artistul plastic Traian Ştefan Boicescu, membru al UAP – Filiala Vâlcea.
Director executiv,
Prof. dr. Florin Epure