Un an de guvernare PSD-PNL – scumpiri record, plagiate și proiecte ratate

0

USR Vâlcea a lansat vineri, 25 noiembrie, într-o conferință de presă ținută de Andrei Gheorghiu, președintele USR Vâlcea și viceprimar al orașului Râmnicu Vâlcea, Marian Lazăr, deputat USR de Vâlcea

și Romeo Odochian, președintele USR Râmnicu Vâlcea,

desfășurată la sediul din Râmnicu Vâlcea, Cartea Neagră a guvernării PSD-PNL, un raport critic al activității Guvernului la un an de la preluarea mandatului, care surprinde toate probleme apărute în această perioadă. Săptămâna aceasta se face un an de când PSD și PNL sunt la guvernare împreună. Cei mai mulți oameni trăiesc astăzi mai rău decât o făceau în urmă cu an și trebuie să știe cine este de vină.

USR consideră că din cauza PSD-PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu an, că această coaliție nu a avut ca scop bunăstarea românilor sau îndreptarea României spre o direcție stabilă, ci doar menținerea vechilor interese ale politicienilor.
De ieri, USR a lansat și o campanie națională de informare despre eșecul guvernării PSD-PNL, care se va desfășura timp de o săptămână, deoarece credem că românii trebuie să știe adevărul despre politicile duse de coaliție. În cadrul campaniei, oamenii au posibilitatea să intre pe siteul https://ofertedezavantajoase.ro/ și să lase un mesaj pentru Ciucă și Ciolacu.

Bilanțul făcut de USR după un an de guvernare PSD-PNL și principalele concluzii ale raportului:

1 – După un an de guvernare PSD-PNL, oamenii suferă cele cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%. Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflație din 2004.
2 – Deciziile inepte prin care  Guvernul a încercat să controleze piața de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari prețuri la energie pentru populație din Europa (locul 10, cf Eurostat). Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenție – compensare și plafonare, fără să reducă taxele din energie – de aceea prețurile au continuat să crească și bugetul public a fost făcut praf.
3 – Marile proiecte ale României au fost ratate: nu avem spitale noi, nici legi ale Educației, nici autostrăzi.

4 – Într-un singur an, guvernul PSD-PNL a anulat și blocat licitații pentru 815km de autostrăzi și drumuri naționale și a reziliat contracte pentru 330km. Alți 660km aflați în faza de proiectare au un viitor incert. Din cauza incompetenței ministrului Grindeanu, statul român trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro pentru întârzierile la podul de la Brăila.

➤ 5 – Ministrul Rafila nu a reușit încă să aleagă 25 de spitale care să fie modernizate din PNRR și să comunice lista către Comisia Europeană, deși termenul limită era finalul lunii septembrie;
➤ 6 – Proiectele pentru Legile Educației au fost propuse de un ministru plagiator și în loc să modernizeze sistemul de învățământ, agravează problemele.
7 –  Principala sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reușește să îndplinească cerințele pentru putea cere noi tranșe de bani.
➤  8 – Într-un singur an patru miniștri au plecat din Guvern din cauza acuzațiilor de plagiat, abuz în serviciu și incompetență: Vasile Dâncu – ministrul Apărării, Florin Roman – ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu – ministrul Educației, Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii. Premierul Ciucă, Lucian Bode – ministrul de Interne și Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării sunt și ei acuzați de plagiat.

În aceste zile, așa cum am făcut și în ultimele luni, ieșim în stradă și îi ascultăm pe oameni, iar concluziile le vom transmite Guvernului. Vorbim cu oameni despre dezastrul PSD-PNL după un an de guvernare. Tot ce au livrat au fost sărăcie pentru oameni, privilegii pentru ei. Ne împrumutăm la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa, bani pentru pensiile lor speciale și sinecurile la stat. Din discuțiile de până acum cu românii, peste 85% dintre ei cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită.

Cerem liderilor Coaliției PSD-PNL-UDMR:
➤ să oprească risipa din banii publici,
➤ să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulți bani în mâinile oamenilor și companiilor și
➤ să îi dea afară din Guvern pe miniștrii plagiatori și incompetenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *