În ultimele 24 de ore, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a gestionat 44 de misiuni

0

03.08..2021 Rm.Vâlcea

Membrii echipajelor SMURD din cadrul ISU „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru 31 de situaţii de urgenţă.
Echipajele au intervenit pentru: 12 traumatisme, două accidente rutiere, o afecțiune cardiacă și 16 diverse afecțiuni medicale.
După acordarea primului ajutor calificat, toți pacienţii au fost monitorizați și transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.

În data de 02.08.2021, ora 18.41, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitați să intervină în localitatea Livezi, sat Părăușani, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la anexa unui lăcaș de cult (Biserică).
Până la stingerea flăcărilor, au ars: o anexă, construită, din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de aproximativ 50 mp. (destinația spațiului era de servire a mesei); mobilierul din cadrul acesteia (mese și bănci din lemn). De asemenea s-au degradat circa 50 mp. din perete, construit din lemn, aferent anexei din lemn din cadrul construcției. După mai bine de o oră de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost stins, înainte ca flăcările să se propage și la biserica din apropiere.
Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că, flăcările s-ar fi declanșat în urma utilizării focului, fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În data de 02.08.2021, la ora 17.21, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu în localitatea Vulturești, județul Olt, în incinta unei gospodării.
Flăcările s-au declanșat la o anexă gospodărească (o magazie). Până la stingere, au ars: acoperișul unei anexe gospodărești, construită din lemn cu învelitoare din placi de azbociment, pe o suprafață de aproximativ 27 mp; o aplecătoare, construită din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de circa 9 mp. și obiecte de uz gospodăresc. După aproape două ore de la anunțarea evenimentului, incendiul a fost stins.
Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În data de 02.08.2021, pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 6 incendii de vegetație uscată, după cum urmează : în comuna Voicești unde a ars vegetația uscată pe circa 0,01 ha, în comuna Tetoiu unde a ars litiera de pădure pe circa 1ha; în comuna Fârtățești, în două locuri, unde a ars vegetația uscată pe circa 0.02 ha; în comuna Alunu, unde a ars vegetația pe aproximativ 0,02 ha; în comuna Copăceni, unde a ars vegetație uscată pe circa 4 ha.
Având în vedere că ne aflăm în plin sezon secetos, cu temperaturi care pot duce la declanșarea incendiilor, reamintim cetățenilor respectarea unui set de reguli de apărare împotriva incendiilor.
Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015; arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum și a Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 163/2007 – art. 97.
Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).
Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

În această perioadă, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au mai intervenit pentru alte 4 situații de protecție a comunități: 1 misiune salvare animal (câine) blocat în mediu ostil vieții în comuna Budești, 1 misiune asigurare masuri PSI accident rutier in orașul Brezoi, 1 misiune de sprijin pentru evaluare mediu posibil toxic în municipiul Târgu Jiu executată de către echipajul CBRN al ISU Vâlcea, 1 misiune căutare persoana posibil lovita de tren in municipiul Drăgășani.
Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *